Otelcilik ve Servis Usulleri

Klasik otelcilik kapsamında ve restaurant işletmeciliğinde tatbik
edilen servis çeşitleri,Fransız usulü,İngiliz usulü,Rus usulü,
Açık büfe(self servis),Amerikan usulü ve buna Türk usulü servis de
tarafımızdan eklendi.
Fransız usulü;Fransızlar her şeyi kendileri seçmekten hoşlanır ve
onların yemek konusunda öğrenecekleri pek fazla bir şey yoktur.
iyi yemek yemesini sevenler bu servisi tercih edecektir.müşteriye
kendi,kendine seçme imkanı tanımaktadır.burada servis görevlisi
gümüş tevzi içinde gelen yemeği,müşterinin solundan ve sol eliyle
servis tabağına değecek şekilde yaklaştırır,müşteri maşa tabir
edilen kaşık ve çatal yardımı ile tercihine göre tabağına alır.
bu servis bilhassa önemli protokol servislerinde yapılır.

İngiliz usulü;İngiliz servisinde,eski bir İngiliz geleneğine göre
aile reisi,sofrasında bulunan misafirlerine kendisi servis yapardı
İngiliz usulü servis iki bölüme ayrılır.büyük otellerde her iki
şekli de kullanılmaktadır.
a)Fransız usulünde olduğu gibi tevzilerde hazırlanan yemekler
müşterinin sol tarafından yemek tabağına yaklaştırılarak,servis
elemanı tarafından,müşterinin solundan,maşa yardımı ile yapılır.

b)Mutfakta hazırlanan yemekler itinalı bir şekilde tevzilere
yerleştirilir ve yardımcı eleman tarafından masa önünde bulunan
servantlara konur,yemeğin şekline göre,sıcak veya soğuk servis
tabaklarına itinalı bir şekilde servisi yapılarak,müşterinin sağ
tarafından servisi yapılır,boş tabaklar daima solundan alınır.
yemek servisi müşterinin önünde yapıldığı için,servisi yapan ele-
manın,tecrübeli ve maharetli olması gerekir.yemek servisini ahenk-
li bir biçimde düzenli yapması gerekir.

Rus usulü;Rus usulü servisin muhteşem oluşu,çarlık Rusya sı zaman
ından gelir.mutfakta hazırlanan yiyecekler,servis arabasında show
ve gösterişli bir şekilde gelir,müşteriye show yapılarak gösteri
lir ve arabadan servisi yapılarak,müşteriye sunulur.bu serviste
önemli olan yemeğin özenle ve gösterişli bir şekilde hazırlanarak
müşteriye show yaparak sunulmasıdır.

Amerikan usulü;Bilhassa otellerin fast/food bölümlerinde ve benzer
mekanlarda masa örtüsü kullanılmadan,servis peçetesi üstünde belli
kaidesi olmayan bir servis şeklidir.masanın durumuna göre servis
sağdan veya soldan yapılır.Amerikalılar masalarında muhakkak buzlu
su bulunmasını isterler.ayrıca çay/kahve fincanı bulundurulur.
pratik bir servis şeklidir.Amerikalıların vakitleri kısıtlıdır.

Açık büfe(open buffet);Genelde kalabalık grup yemeklerinde ve
otellerin,sabah kahvaltı,öğle yemekleri ve akşam yemeklerinde
kullanılmaktadır.önceden itinalı ve gösterişli şekilde hazırlanmış
yemekler,(soğuklar,salatalar,sıcak yemekler,tatlılar ve meyveler)
itina ile hazırlanmış ve süslenmiş Banquet masalarında teşhir
edilir ve mişteri servisine açılır.misafirler yiyeceklerini kendi
isteklerine göre alır.servis tabakları ve ekmek büfede bulunur.
masalarda sadece kuver ve masa süslemesi bulunur,servis elemanı
içki servisi ve boşların toplanmasını sağlar.

Türk usulü;Türklerin dünyaca ünlü içkileri rakı dır.Rakı dediğimiz
zaman aklımıza meze çeşitleri gelir,bunlar saymakla bitmez,rakı
içme kültürümüz ve damak zevkimiz çok önemlidir.burada servis
görevlisine çok iş düşer,rakı müşterisi devamlı hizmet ister,
ravyelerde hazırlanan meze türü yiyecekler,serpme meze şeklinde
masaya düzenli bir şekilde yerleştirilir.servis tabaklarına müşte-
riler tarafından alınır,devamlı su ve buz servisi yapılır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar