Alkolün Tarihi
Etil alkol,renksiz,saydam,uçucu,yanıcı ve kendine özgü kokuya sahip
olup,mayalanmış şekerli sıvıların damıtılması sonucunda elde edilir.
Bu damıtma sonucunda ortaya çıkan zehirli alkollerde vardır.
(metil,probil,butil v.s) sözünü ettiğimiz alkol etil alkoldür.
Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından kullanıldığı çeşitli belge ve
kaynaklarla kesinleşmiştir.M.Ö.1000 yıllarında prinçten elde
edilen konsantre edilmiş sert bir içkiden söz edilmektedir.
Meyve ve sebzelerde doğal olarak oluşan alkolün,tarih öncesi
insanların bunları yemesi ile tesadüfen bulunduğu sanılıyor.
Dilimize imbik olarak giren,Arapça kökenli kelime,damıtma işleminde
sıvıların kaynatıldığı bir aygıttır.İmbik başka bir deyişle maya-
lanmış sıvıların içinde kaynatılarak buhara dönüştürülüp,buharın
soğutulmüş bir bölümden geçirilerek sıvı hale geçmesi olayıdır.
içkiler saydam renkte olup,asıl rengini yıllandırıldığı meşe fıçı-
larından veya diğer yöntemlerden alır.
Alkollü içkiler üç bölüme ayrılır,
-şarap gibi üzüm veya diğer meyva sularının mayalanması ile elde
edilenler,yani hafif alkollü içkiler.
-Bira gibi,tahıllardaki nişastanın şekere ve daha sonrada alkole
dönüşmesiyle elde edilen içkiler.
-alkollü sıvıların damıtılması ile elde edilen,whisky,cin,votka,
rakı gibi yüksek alkollü içkiler.
Damıtma sonunda,içkilerin alkol derecelerini düşürmek için su
ilave edilir.çünkü damıtma sonucunda ortaya çıkan alkol derecesi
80/90 derecelere çıkar,bu oranı 35/40 derecelere indirmek için
saf su ilavesi yapılır.
Mayalanma:fermantasyon olayıdır.organik maddelerin,mikroorganizma
larca,salgılanan enzimlerle uğradığı değişikliktir.
Damıtma:distilasyon,sıvının buharlaştırılıp,sonra tekrar yoğun-
laştırılarak sıvı haline dönüştürülmesi olayıdır.
olup,mayalanmış şekerli sıvıların damıtılması sonucunda elde edilir.
Bu damıtma sonucunda ortaya çıkan zehirli alkollerde vardır.
(metil,probil,butil v.s) sözünü ettiğimiz alkol etil alkoldür.
Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından kullanıldığı çeşitli belge ve
kaynaklarla kesinleşmiştir.M.Ö.1000 yıllarında prinçten elde
edilen konsantre edilmiş sert bir içkiden söz edilmektedir.
Meyve ve sebzelerde doğal olarak oluşan alkolün,tarih öncesi
insanların bunları yemesi ile tesadüfen bulunduğu sanılıyor.
Dilimize imbik olarak giren,Arapça kökenli kelime,damıtma işleminde
sıvıların kaynatıldığı bir aygıttır.İmbik başka bir deyişle maya-
lanmış sıvıların içinde kaynatılarak buhara dönüştürülüp,buharın
soğutulmüş bir bölümden geçirilerek sıvı hale geçmesi olayıdır.
içkiler saydam renkte olup,asıl rengini yıllandırıldığı meşe fıçı-
larından veya diğer yöntemlerden alır.
Alkollü içkiler üç bölüme ayrılır,
-şarap gibi üzüm veya diğer meyva sularının mayalanması ile elde
edilenler,yani hafif alkollü içkiler.
-Bira gibi,tahıllardaki nişastanın şekere ve daha sonrada alkole
dönüşmesiyle elde edilen içkiler.
-alkollü sıvıların damıtılması ile elde edilen,whisky,cin,votka,
rakı gibi yüksek alkollü içkiler.
Damıtma sonunda,içkilerin alkol derecelerini düşürmek için su
ilave edilir.çünkü damıtma sonucunda ortaya çıkan alkol derecesi
80/90 derecelere çıkar,bu oranı 35/40 derecelere indirmek için
saf su ilavesi yapılır.
Mayalanma:fermantasyon olayıdır.organik maddelerin,mikroorganizma
larca,salgılanan enzimlerle uğradığı değişikliktir.
Damıtma:distilasyon,sıvının buharlaştırılıp,sonra tekrar yoğun-
laştırılarak sıvı haline dönüştürülmesi olayıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder