Otelcilik ve Restaurant Oluşumu
otelcilik ve Restaurant oluşumlarının dününden,bu gününe baktığımızda,katettiğimiz yolun ne
kadar önemli ve başarılı olduğu bir gerçektir.
Avrupa da 1870 lerde başlayan Otelcilik ve Restaurant oluşumları,1914 1.Dünya savaşlarında
alt,üst olmuş,daha sonra 1924 yılından itibaren tekrar hızlı bir şekilde gelişmeye,önemli
hizmetler veren işletmeler haline gelmeye başlamıştır.2.Dünya harbindeki duraklamadan sonra
hızlı bir şekilde gelişmeye başlamış ve sektör haline gelmiştir.
Bilhassa mutfak sanatı ile ünlü Fransa da çok ünlü mutfak ustaları ve şefler yetişmiştir.
Fransız mutfağının eşsiz şef ahçılarından,Antonin Careme,Urbain dubois Bernard,Brillat
Savarin,August Escoffier ve Cezar Ritz gibi Avrupa ya malolmuş çok değerli kişilikler
Avrupa da Otelcilik ve Restaurant işletmelerinde,gelişmelerinde önemli roller oynamışlardır.
1928 Ekiminde,Fransız Başvekili Eduard Herriot Plais d orsay da 600 seçkin davetli huzurunda
Ahçıbaşı Escoffier şerefine vermiş olduğu yemekte ona,siz Fransanın yetiştirdiği en büyük
sanat elçisisiniz diyerek,Fransanın en büyük nişanı olan,Legion D HONNEUR Nişanını göğsüne
takmıştır.
Bu da göstermiştir ki,Otelcilik ve Restaurant işletmeciliğinin,çok önemli bir sektör haline
geldiği,bacasız sanayi olarak kabul ettiğimiz işletmelerle Ekonomi ye ve Yurdumuzun geliş-
mesi,güçlenmesi,tanıtımı ve eğitimine yapacağı katkılar çok,çok önemlidir.
Bu konuda Devlet büyüklerinin ve yetkililerinin çok duyarlı olması,bununla ilgili yatırım ve
işlemlere önem vermeleri,bilhassa eğitim,meslek eğitimi,yabancı dil konularında bilinçli ve
sağ duyulu hareket etmeleri gerekir.
Türkiye de Otelcilik sektörü 1950 li yıllardan sonra başlamıştır.İstanbul Pera palas daha
sonra 1955 yılında işletmeye açılan,İstanbul Hilton,Yeşilköy Çınar,Divan Otel,Ankara Bulvar
Palas,Ankara Palas,Balin,Barikan,Yüksel Palas,Kent Otel,İzmir İzmir Palas,Kilim Kısmet Otel gibi
Otellerle Belediye Otelleri tabir ettiğimiz küçük ölçekli konaklama otelleri mevcut idi.
Daha sonra 1964 yılı sonlarına doğru İzmir Büyük Efes oteli,Almanlar tarafından işletmeye
sokuldu ve 1965 yılında Emekli Sandığına bağlı Emek İnşaat a devredildi ve yine aynı şirket
tarafından,İstanbul Büyük Tarabya Oteli,Maçka Oteli,Bursa Çelik Palas oteli,Ankara Büyük
Ankara oteli,Stat oteli devreye sokulda.Bu tarihlerde İstanbul da 4 ve 5 yıldızlı oteller
yabancı otel zincirleri tarafından işletmeye açılmıştır.örneğin,Sheraton,Etap otelleri,gibi
Genelde bunlar şehir içlerinde hizmet veren oteller şeklindedir.
Türkiyede Otelcilik sektörü bilhassa,1983 ten sonra gelişmeye başlamış ve tesis kurulacak
Turizm alanları keşfedilmeye başlanmıştır.Bunlardan en önemlileri Antalya bölgesidir.
kadar önemli ve başarılı olduğu bir gerçektir.
Avrupa da 1870 lerde başlayan Otelcilik ve Restaurant oluşumları,1914 1.Dünya savaşlarında
alt,üst olmuş,daha sonra 1924 yılından itibaren tekrar hızlı bir şekilde gelişmeye,önemli
hizmetler veren işletmeler haline gelmeye başlamıştır.2.Dünya harbindeki duraklamadan sonra
hızlı bir şekilde gelişmeye başlamış ve sektör haline gelmiştir.
Bilhassa mutfak sanatı ile ünlü Fransa da çok ünlü mutfak ustaları ve şefler yetişmiştir.
Fransız mutfağının eşsiz şef ahçılarından,Antonin Careme,Urbain dubois Bernard,Brillat
Savarin,August Escoffier ve Cezar Ritz gibi Avrupa ya malolmuş çok değerli kişilikler
Avrupa da Otelcilik ve Restaurant işletmelerinde,gelişmelerinde önemli roller oynamışlardır.
1928 Ekiminde,Fransız Başvekili Eduard Herriot Plais d orsay da 600 seçkin davetli huzurunda
Ahçıbaşı Escoffier şerefine vermiş olduğu yemekte ona,siz Fransanın yetiştirdiği en büyük
sanat elçisisiniz diyerek,Fransanın en büyük nişanı olan,Legion D HONNEUR Nişanını göğsüne
takmıştır.
Bu da göstermiştir ki,Otelcilik ve Restaurant işletmeciliğinin,çok önemli bir sektör haline
geldiği,bacasız sanayi olarak kabul ettiğimiz işletmelerle Ekonomi ye ve Yurdumuzun geliş-
mesi,güçlenmesi,tanıtımı ve eğitimine yapacağı katkılar çok,çok önemlidir.
Bu konuda Devlet büyüklerinin ve yetkililerinin çok duyarlı olması,bununla ilgili yatırım ve
işlemlere önem vermeleri,bilhassa eğitim,meslek eğitimi,yabancı dil konularında bilinçli ve
sağ duyulu hareket etmeleri gerekir.
Türkiye de Otelcilik sektörü 1950 li yıllardan sonra başlamıştır.İstanbul Pera palas daha
sonra 1955 yılında işletmeye açılan,İstanbul Hilton,Yeşilköy Çınar,Divan Otel,Ankara Bulvar
Palas,Ankara Palas,Balin,Barikan,Yüksel Palas,Kent Otel,İzmir İzmir Palas,Kilim Kısmet Otel gibi
Otellerle Belediye Otelleri tabir ettiğimiz küçük ölçekli konaklama otelleri mevcut idi.
Daha sonra 1964 yılı sonlarına doğru İzmir Büyük Efes oteli,Almanlar tarafından işletmeye
sokuldu ve 1965 yılında Emekli Sandığına bağlı Emek İnşaat a devredildi ve yine aynı şirket
tarafından,İstanbul Büyük Tarabya Oteli,Maçka Oteli,Bursa Çelik Palas oteli,Ankara Büyük
Ankara oteli,Stat oteli devreye sokulda.Bu tarihlerde İstanbul da 4 ve 5 yıldızlı oteller
yabancı otel zincirleri tarafından işletmeye açılmıştır.örneğin,Sheraton,Etap otelleri,gibi
Genelde bunlar şehir içlerinde hizmet veren oteller şeklindedir.
Türkiyede Otelcilik sektörü bilhassa,1983 ten sonra gelişmeye başlamış ve tesis kurulacak
Turizm alanları keşfedilmeye başlanmıştır.Bunlardan en önemlileri Antalya bölgesidir.
Yorumlar
Yorum Gönder